Erasmus+ naar Saint-Amand-Les-Eaux

Maandagochtend vertrokken Julie Faes, Hanne Franssen, Paulien Hulsbosch en Loes Stessens samen met Mr. Saenen en Mr. Klinkers naar het Erasmus+ project in Saint-Amand-Les-Eaux in Frankrijk. Dit project gaat over “Bevordering van de taal door theater”, één van de projecten van het Erasmus+ project “Lebendiges Europa - Sprachförderung durch Kreativität”.

In Brussel natuurlijk de dagelijkse files. Vlak na de middag een tussenstop in Petite Forêt waar ze even iets zijn gaan eten om daarna te vertrekken naar het “Institution Notre Dame des Anges in Saint-Amand-Les-Eaux.” 

Directeur Jean-Marie Chuepo gaf onze groep een warm welkom en de verantwoordelijke Karine bracht ze naar de wachtruimte waar koffie en koekjes stonden te wachten. Ondertussen arriveerden de andere landen, Tsjechië, Nederland, Duitsland. Luxemburg was nog niet aanwezig en had laten weten dat ze geen leerlingen mee hadden omdat die net voor hun examen stonden.

Om 15.00u was het verzamelen in de verzamelruimte waar Dorothée iedereen welkom heette en een korte uitleg gaf over het project en vooral wat het plan van de dag was. Een kennismaking spelletje zorgde dat op zeer korte tijd iedereen mekaar kende met voornaam.

Vervolgens werden de leerlingen per 2  gezet om een interview van mekaar af te nemen om zo meer van mekaar te weten te komen. Dit interview werd dan nadien voor de hele groep overgedaan. Nu wist iedereen meer over iedere deelnemer. De werktaal is Engels en zo werd deze taal al goed geoefend.

Om 18.30u kwamen de gastouders aan en vertrok iedereen naar zijn gastgezin.

 

Dinsdag 1 maart 2016 Saint-Amand-Les-Eaux. Dag 2


Start om 8.40u. Een professionele acteur kwam uitleggen wat de bedoeling was van de opdracht. Het gaat over het “manipuleren” van mensen. Iedere school moest op voorhand de film “The Wave”, een film over een leraar geschiedenis die een klas weet te manipuleren door “Strengh Through Discipline”. Wat begon als een experiment eindigt in verdriet, twijfel en verslagenheid. 

Vervolgens werden de leerlingen opgesplitst in 4 groepen waarin een lln uit elk land zit.

Groep 1: moest een reclamefilmpje maken over “yoghurt”, een volledig filmteam is betrokken, regisseur, cameraman, assistent en twee acteurs (man en vrouw) die moeten spelen dat de yoghurt lekker is maar dat is zo niet. Ze spelen hun rol zo slecht dat de regisseur op zoek moet gaan naar nieuwe acteurs. Het moet een hilarische toestand worden.

Groep 2: gaat over een politieker die geld moet inzamelen voor een eigen project en hij probeert de mensen te manipuleren met onzin zoals een politieker steeds doet om aan dat geld te komen.

Groep 3: een sergeant in het leger wil kernwapens hebben moet zijn mannen motiveren/manipuleren/peptalk om die te bekomen.

Groep 4: 3 daklozen moeten gaan smeken voor geld. Ze proberen elkaar te overtroeven/mensen te manipuleren om het meeste geld te kunnen krijgen.

Elke groep had rond hun thema een korte tekst/ideeën geschreven en werkten dit dan verder uit in een scenario waarna dit in scène werd gezet en bijgestuurd door acteur Julien.

Na het eten werkten de groepen verder en hebben hun creatie getoond voor al de aanwezigen.

Deze sketches worden een onderdeel van een groter geheel dat in de volgende dagen wordt geoefend.

 

Woensdag 2 maart 2016 Saint-Amand-Les-Eaux. Dag 3

Vandaag werd er weer gestart om 8.40u. Het grote concept werd even voorgesteld door onze acteur Julien. Elke ingestudeerde sketch kreeg hierin zijn plaats.

Nieuwe scènes werden ingestudeerd waaronder “Puppet on a string” en “Looking to the cinéma & Money machine”.

’s Middags eten in het schoolrestaurant waarna de lln vrij kregen tot 13.45uOm 14.00u bowlingen waar Neerpelt liet zien dat we echte winnaars zijn.
Om 16.00u repetitie in de grote zaal. Hier werd het ganse stuk eens doorgenomen en in elkaar gepast.

Ondertussen heeft Mr. Klinkers de website van Erasmus+ aangepast. Je vind hier al de filmpjes terug van de workshops en repetities. (https://sites.google.com/a/shn.wico.be/erasmus-neerpelt/hetproject/project-saint-amand-les-eaux)

Om 19.00u eten we samen met de gaststudenten en begeleiders in het schoolrestaurant.

 

Donderdag 3 maart 2016 Saint-Amand-Les-Eaux. Dag 4

Allen aanwezig om 8.40u om te beginnen met de generale repetitie. Het op- en afgaan moest nog goed besproken worden alsook de verschillende overgangen.

Om 11.30u kwamen de lln van Saint-Amand de zaal binnen en het spektakel kon beginnen. De directeur deed een welkomswoord een iedereen en Karine gaf meer uitleg voor de aanwezige zaal ivm, opzet, bedoeling, …

Een geslaagd optreden waarop een hartverwarmend applaus volgde, iedereen was enthousiast.

We kregen nog een klein “verlegen” slotwoord van de coördinator van Erasmus+, Jean-Marie uit Luxemburg.

Nog even de zaal samen op orde zetten, een picknickpakket voor iedereen werd nog vlug genuttigd en dan afscheid nemen. Om 13.00u terug naar Neerpelt.

In het busje werden nog fijne momenten opgehaald, tof, fijn, goed geamuseerd en wat belangrijk was, we hebben iets kunnen doen aan de bevordering van de verschillende talen.

 

 

 

 

 


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap