Bedrijfsbezoek Spaas 4e jaar economie

"Spaas is een familiebedrijf opgericht in 1853 en is vandaag actiever dan ooit.

Spaas was niet meteen een kaarsenfabrikant toen ze begonnen in de eerste generatie. In de eerste generatie had men het nog over Spaas die bijenwas voor kaarsen voorzag aan kaarsenmakers. 

 

Ze waren dus feitelijk begonnen als toeleveranciers van grondstoffen. Maar stilaan is Spaas geëvolueerd tot kaarsenproducent en verdeler. Spaas heeft net als elk ander bedrijf wat tegenslag gehad doorheen de jaren, met bijvoorbeeld de brand in 1953. Maar ondanks de tegenspoed is Spaas doorheen al die jaren trouw gebleven aan zijn familiale kern, ondertussen bevinden ze zich al in de vijfde generatie.

Spaas heeft een groot kapitaal en dat benutten ze op zo’n manier dat ze hun klanten de beste kwaliteit kunnen aanbieden. In de productie van de kaarsen heeft Spaas een eerder moderne aanpak door de meest up-to-date machines te gebruiken in de productie. Voor een onderneming zoals Spaas is het een vereiste om op te vallen en zeker in zo’n een kleine markt. Dus ze proberen altijd om een innovatieve aanpak te vinden voor de productie.

Ondanks de moderne aanpak in de productie is er ook een snufje nostalgie gebleven met de productie van de kerkelijke kaarsen. Die worden namelijk tot op de  dag van vandaag nog steeds door dezelfde machine gemaakt als toen ze begonnen.

Nog een teken van vooruitgang bij Spaas is de productievestiging in Polen in 2007. Polen biedt Spaas een groot voordeel, namelijk lage loonkosten. De vestiging in Polen focust zich op de productie van de glazen potjes van de kaarsen. Hierdoor heeft Spaas in Hamont de kans om zich te focussen op het verbeteren van de kwaliteit van de kaarsen. 

In tegenstelling tot de eerdere generaties zijn de kaarsen van Spaas terug te vinden in talloze landen buiten de Benelux, onder andere in Frankrijk en Engeland. Spaas produceert ook kaarsen op vraag van winkelketens op de naam van de winkel of op het huismerk (private label).

Ik kreeg tijdens het bedrijfsbezoek de kans om iets nieuws te leren over een alledaags voorwerp waarover ik nooit echt nadacht. Het feit dat er zo veel werk wordt besteed in het maken van een klein kaarsje dat iedereen wel thuis heeft, was vreemd maar wel interessant. De rondleiding was leerzaam, want ik kreeg de kans om met mijn eigen ogen de productie te aanschouwen en zo kon ik effectief zien hoeveel zorg de werknemers van Spaas besteden in hun taak om zo de kaarsen te maken. Ik vond het wel prettig dat we bij het vertrek nog kaarsjes, eten en drinken kregen.

Het was een leerzame dag en ik heb de kans gekregen om achter de schermen te kijken binnen een onderneming. Het bedrijfsbezoek was een leuke ervaring."

Florence Wanjiro, 4B


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap