Budget4Life 2015

We vertrokken vol nieuwsgierigheid naar 't Pelterke. Eenmaal aangekomen verwelkomden Jan en Ilona ons, ze zijn allebei medewerkers van het OCMW. We kregen een overzicht van wat we te zien gingen krijgen tijdens de tentoonstelling.

Daarna gaven ze ons een identiteitskaart die we later zouden gebruiken bij de eerste oefening. Deze oefening hield in dat we zelf moesten beslissen hoeveel iemand verdiende en wat zijn uitgaven waren. Nadat we zelf aan de slag waren gegaan kregen we de echte rekening te zien. Sommige leerlingen verschrokken toch wel hoeveel bijvoorbeeld verzekering, huur of elektriciteit kost. In deze oefening leerden we wat de vaste kosten per maand en jaar waren en dat er ook eventuele onverwachte kosten kunnen optreden.

Toen was het tijd om door te schuiven naar de volgende kamer. Hier kregen we een beeld over hoe schulden kunnen ontstaan en wat de gevolgen hiervan zijn, we zagen wat het eigenlijk betekent als er een deurwaarder langskomt en hoe je kan besparen op elektriciteit, water en gas. 

Daarna kregen we 2 winkelkarren te zien waar dezelfde goederen inlagen, het enige verschil was dat de ene kar A - merken waren en de andere kar witte producten, de twee karren hadden een verschil van 50 euro! We kregen ook een kijk op het verschil tussen merkkledij en goedkopere kledij, op 2 (bijna) dezelfde outfits zat een verschil van 200 euro. 

Op het einde was er een leuke quiz over wat we allemaal geleerd hadden tijdens de tentoonstelling. Om af te sluiten volgde er nog een smaaktest tussen paprika nootjes van een A-merk en die van een huismerk. 

Iedereen vond het een zeer leerrijke voormiddag! 

Claudia Haenen, 6a


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap