Lapsus in Dubio brengt prachtige ''Ifigenia''


Een toneel met maar één decorstuk, namelijk een tafel… en daarmee dan een spannende en aangrijpende opvoering maken? Dat wordt niets… tenzij… tenzij je natuurlijk beschikt over een ijzersterk verhaal (en daar konden die oude Grieken wat van!), een eigentijdse, gepimpte tekst, aangepaste muziek, stijlvolle dansers, techniekers die kunnen toveren met licht en geluid, en vooral … een groep getalenteerde acteurs met dito regisseur!

Toneelgroep Lapsus in Dubio van campus Sint-Hubertus waagde zich begin mei aan een bewerking van één van de meest tragische Griekse toneelstukken: ‘Ifigenia’, geschreven door Euripides in 406 v.C. Je eigen dochter offeren op het altaar om een oorlog te kunnen starten om de vrouw van je broer - en die mag dan nog de mooiste vrouw ter wereld zijn…- terug te halen uit Troje? Geen zinnige vader zou er aan denken dat te doen. Maar het is dat wat de godin Artemis aan Agamemnon vraagt, omdat hij haar heilig hert gedood heeft; zoniet zal er geen wind zijn om de schepen naar Troje te brengen. Agamemnon wankelt als vader, maar bezwijkt uiteindelijk onder de druk van zijn vaderland. En daar sterft de lieve Ifigenia dan, als eerste onschuldig oorlogskind uit de geschiedenis; helaas niet het laatste… Of toch niet, want gebeurde daar op het einde niets verrassends op het altaar…? 

De leerlingen speelden twee avonden na elkaar de pannen van het dak in deze totaalvoorstelling van woord, beeld, muziek en dans, die een heel gamma van emoties losmaakte bij het publiek, van een lach tot een traan.


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap