Erasmus+ naar Mönchengladbach

Maandag 28 september 2016
Klaar om te vertrekken vanuit Neerpelt. Afreis om 14.15u. 
Aangekomen in Mönchengladbach om 15.30u.

Fijne ontvangst door de directrice Frau Habrich en de Erasmus+ coördinator Jens Hinz. De lekkere koekjes, koffie en frisdrank waren welkom.
Na het ontvangst zijn Loes, Maud, Lienne en Timo met hun gastouders vertrokken. Maar eerst nog even een WhatsApp-groep aanmaken om mekaar op de hoogte te houden.

 

Dinsdag 29 september 2016
Om 8.00u begint onze eerste werkdag. Allen verzameld in lokaal C205 waar Mr. Klinkers al dadelijk een mooi lied liet klinken: “Happy Birthday”. Loes is immers jarig!

 

Andrea verwelkomde dan iedereen namens de directie en opende de workshop met een fijne “warming up – ijsbreker”, een eerste kennismakingsopdracht, gericht op het leren kennen van mekaar. 

  • Zet je volgens de afgelegde afstand
  • Zet je volgens ouderdom
  • Zet je volgens de beginletter van je voornaam

 

Dan werden er kaartjes met ieders voornaam op de tafel gelegd met op de achterzijde een afbeelding. Iedereen moest zijn kaartje nemen en proberen te zoeken welk ander persoon paste bij die afbeelding en welk sprookje er werd afgebeeld. Zo kwamen we tot Assepoester, Roodkapje, Sneeuwwitje en Doornroosje. Dit vormde dan ook uiteindelijk de groepen waar ze de rest van de week in gingen samenwerken.


De lerares PO (Sandra) nam dan het woord en vond de doorgestuurde sprookjes of sagen leuk maar niet eenvoudig. Zij gaf dan een korte uiteenzetting van hoe deze verhalen in een strip moesten komen, welke aandachtspunten er waren:

  • Hoofdkarakter duidelijk tekenen, beweging in brengen
  • Gezichtsuitdrukkingen zijn belangrijk
  • Kledij, in welke tijd speelt het zich af
  • Achtergronden (huis, woonkamer, landschap) dit eenvoudig houden
  • Tekstballonnen ook goed aanpassen aan de situatie

 

Het nodige materiaal werd verdeeld en de groepen konden starten. Iedere groep kreeg een verhaal. Vier verhalen werden gelezen en uitgewerkt in een scenario: De Bokkenrijder, De geneeskundige wortel (Moleplant), Melusina, The Water Goblin.
Het verhaal werd in een scenario gezet en de hoofdkarakters werden getekend.

 

10.30u korte pauze.

 

Na de pauze werd er verder gewerkt, potloodtekeningen werden in zwarte inkt gezet. Het programma Coreldraw werd aan enkele leerlingen uitgelegd en getest. Coreltrace werd bekeken om van de lijntekeningen, bitmaps om te zetten in vectorbestanden zodat deze ingekleurd kunnen worden.

 

Einde om 14.00u want toen werden grote pizza’s (100 x 50cm) geleverd.

 

Na het eten naar het station om de trein te nemen naar Düsseldorf. Een lange wandeling van het station Düsseldorf naar de oevers van de Rijn waar iedereen vrije tijd kreeg om deze mooie stad te ontdekken.

 

Om 19.25u werd de trein richting Mönchengladbach genomen. Aankomst om 20.00u en iedereen naar de gastgezinnen want woensdagmorgen om 8.00u moet iedereen weer present zijn.

 

Woensdag 30 september 2016
Iedereen weer op post. De tekeningen worden verder afgewerkt. De afgewerkte tekeningen worden ingescand en worden door Mr. Klinkers en Mr. Moors klaargemaakt om in te kleuren en in te letteren.

 

10.30u korte pauze

 

Na de pauze zijn sommige groepen al bezig met het inkleuren. Eerst wordt de ingescande tekening “getraced” en daarna in Coreldraw ingelezen, “ge-ungroupt” en inkleuren maar. Een toffe bezigheid waar ze met de ganse groep de kleuren aan het zoeken waren.


Om twee uur kreeg iedereen een warme maaltijd. Nog wat verder gewerkt tot 15u30.
Dan iedereen verzameld om gaan te bowlingen. Mr. Klinkers en Mr. Moors bleven nog wat verder werken om nog veel tekeningen te bewerken en klaar te maken voor het inkleuren.

 

Om 18.00u ging iedereen weer naar de gastouders.

 

Donderdag 1 oktober 2015

Om 8.00u weer present want er was nog veel werk. Tegen 10.30u zou de presentatie zijn van al de verhalen door middel van een prezi presentatie. Tegen 12.30u konden deze dan eindelijk beginnen. Eerst vertelde de groep het verhaal en dan volgde de prezi presentatie ondersteund door bijpassende muziek.

 

Om 13.30u werd er nog even vergaderd door de begeleiders en om 14.30u vertrek naar Neerpelt met tussenstop bij de Mc Donalds. De leerlingen werden thuis afgezet.
Een mooie en fijne ervaring en project.

 

We hebben afgesproken met onze Erasmus+ groep dat we alle tekstballonnen in alle talen gaan zetten en deze op de website van Erasmus+ gaan plaatsen. De verhalen worden ook vertaald in het Nederlands zodat de studenten van de school deze ook kunnen lezen en de presentaties kunnen bekijken.

 


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap