De slimste Griek ter wereld ...

Woensdag 2 mei 2018 was in heel Vlaanderen de ‘Dag van het Grieks’ ter promotie van deze oude, maar mooie en waardevolle taal van een volk met een ontzettend rijke cultuur. In Gent konden leerlingen Grieks uit heel Vlaanderen die dag allerlei workshops volgen, maar t.g.v. een ingewikkelde inschrijfprocedure visten wij - net als vele andere scholen - achter het net: de inschrijvingen waren al afgesloten nog voordat je op ‘enter’ kon drukken... Maar niet getreurd: de Grieken van Wico campus Sint-Hubertus zijn niet gemakkelijk uit hun lood te slaan: dan organiseren we maar onze eigen Griekse dag: alleen onder ons (31 leerlingen en 3 leerkrachten) en dus een stuk gezelliger!

Een gevarieerd, leerrijk en leuk programma stond op het menu: eerst maakten we kennis met de typische kenmerken van het Oudgriekse toneel a.d.h.v. beeldfragmenten van de Griekse film Ifigenia en het gelijknamige toneelstuk dat onze eigen toneelgroep van onze school vorig jaar opvoerde. Vervolgens wijdde een leerling van het 3de jaar ons in in de geheimen van de wiskundige en wetenschapper Archimedes. 

Tijd voor een voormiddaghapje: Griekse baklava: onbekend voor de meesten, maar een heuse openbaring: het superzoete en kleverige gebakje viel enorm in de smaak! Hierna zetten we een reuzesprong: van het Oude Grieks in de lessen naar het Nieuw Grieks dat vandaag gesproken werd. Een leuk klinkend taaltje, zo bleek, dat velen al gauw onder de knie hadden. 

Hoogtepunt van de voormiddag was de kwis ‘De slimste Griek ter wereld’ volgens het welbekende TV-format. Drie groepen streden in vragen die natuurlijk over het oude en moderne Griekenland gingen om de hoofdprijs: een boekenpakket strips over Alexander de Grote van onze collega en striptekenaar Bart Proost. Het laatste halfuur van de voormiddag rondden we af met Griekse gezelschapsspelen en Griekse muziek op de achtergrond, terwijl enkele leerlingen en leerkrachten het middageten gingen klaarmaken. Dat laatste leidde tot een heerlijk Grieks buffet: iedereen deed zich met volle teugen te goed aan Griekse gehaktballetjes, souvlaki’s, een gemengde Griekse salade, olijven, tzatziki, Griekse pasta, Grieks brood, en tot slot nog Griekse yoghurt met Griekse honing als toetje. Het woord ‘Grieks’ viel wel heel dikwijls deze dag...

Om 13 u. kon iedereen naar huis, een hele ervaring rijker, interessante dingen geleerd, het αλφα, βητα, γαμμα van een nieuwe taal op zak, af en toe eens goed gelachen en het buikje goed rond gegeten. Kortom: een supergezellige editie van onze eerste Dag van het Grieks, van Archimedes tot Ωlijf!


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap