Excursie aardrijkskunde naar Luik werd leerrijke dag

Dinsdag 10 mei trokken onze tweedejaars naar Luik en omgeving voor de hoogmis van de aardrijkskunde op de eerste graad. Vandaag worden de kennis en de vaardigheden die onze leerlingen de laatste twee jaar hebben opgedaan, getoetst aan de werkelijkheid: komt de lessituatie wel overeen met de realiteit?


Eerst werd er halt gehouden te Crisnée, een klein landbouwdorpje ten noordwesten van Luik, waar vooral de landbouw in de vruchtbare Leemstreek besproken werd. Van daaruit ging het dan naar de mijnterril van Saint-Nicolas, waar we met een prachtig zicht op het voetbalstadion van Standard een aantal waarnemingsoefeningen doorworstelden en de geschiedenis van de zware staalindustrie bespraken, die dan vervolgens vergeleken werd met een nieuw bedrijventerrein te Alleur. Het lawaai, de rook en het fijn stof van de staalindustrie was hier opeens niet meer te bekennen en het terrein zag er verrassend groen uit.
Aansluitend begaven we ons via de verkeerswisselaar van Loncin, waar vier snelwegen elkaar kruisen, naar de Citadel van Luik. Van hieruit vertrokken de leerlingen in grote groepen op stadsverkenning in het historische centrum van de binnenstad. Kaartvaardigheden werden zo geoefend en meerkeuzevragen over de historische kern beantwoord. Tijdens deze wandeling kregen de leerlingen ook de kans om van een hapje en/of een drankje te genieten, even uit te blazen en hun schoolfrans in de praktijk om te zetten door hier en daar een mondje proberen mee te praten.


Onze uitstap werd afgesloten met een rondrit door het centrum van Seraing, industriestadje en voorstad van Luik. Door het zicht op grauwe en verwaarloosde arbeiderswijken verspreid tussen de vervuilende staalfabrieken werden de leerlingen bewust met hun neus op de feiten gedrukt: niet iedereen in ons land woont in zo’n aangename leefomgeving als wij in het noorden van Limburg.

 

We kunnen met z’n allen zeker terugblikken op een gevarieerde en leerrijke studiedag met voor ieder wat wils: zeker voor herhaling vatbaar.


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap