Verslag Erasmus+

Dag 1: zaterdag 24 september 2016

Om 19.00u waren al onze leerlingen van het “Erasmus + seminarie” aanwezig in de Rapinzaal om alles te helpen klaarzetten. Josée had reeds een lekkere spaghettisaus klaar gemaakt en de tafels stonden gezellig gedekt.
Anna was jarig en werd zingend verwelkomd “happy birthday…” Een taartje met een kaars werd tevoorschijn getoverd.
Om 19.45u arriveerden de vrienden uit Saint-Amand les Eaux (Frankrijk) samen met hun begeleiders Karine en Nadine. Ze werden hartelijk ontvangen door onze leerlingen en in het begin werd er aarzelend Fran gesproken, maar na een tiental minuten begon het vlotter te lopen. De eerste schrik was overwonnen.
Om 20.30u kwamen de studenten van Diekirch (Luxemburg) met de begeleiders Jean-Marie en Jacky. Nu moest Duits gesproken worden. Allemaal aan tafel voor een lekkere spaghetti, afruimen en alles inladen in de bus. 
Om 22.00u stipt vertrokken naar Valkenswaard om de leerlingen van de school Were Di op te pikken met begeleiders Thomas en Otger. Van daar verder naar Mönchengladbach om onze laatste medereizigers op te pikken. Daar was een klein probleem. De taxi die de leerlingen moest gaan oppikken was niet gekomen en een vriendelijke mama was ze allemaal aan het ophalen. Met 30 minuten vertraging zijn we dan afgereisd naar onze bestemming Sternberk (Tsjechië).

Dag 2: zondag 25 september 2016

Na een vlekkeloos nachtje reizen in de bus, onder een stralend zonnetje, zijn we om 14.45u, moe maar blij, aangekomen aan de sporthal van Sternberk waar Hanka ons stond op te wachten.
De studenten werden verdeeld aan de gastgezinnen en de begeleiders vertrokken naar hun hotel voor een welverdiende nachtrust.

 

Dag 3: maandag 26 september 2016

Om 8.15u verzamelen in de sporthal. Na een inleidend woord van Hanka, de directrice Tamara en de projectcoördinator Jean-Marie, werd een kennismakingsspel gespeeld om mekaar beter te leren kennen. Nadien kregen we een rondleiding in de school.
Petr gaf dan enige uitleg over de opdracht die thuis moest gemaakt worden. De leerlingen die dit goed hadden gedaan mochten deze even komen toelichten. Onze meisjes waren er allemaal bij.
Dan werden de groepen verdeeld, in elke groep een leerlingen van elk land. Hier werden alvast vragen voorbereid die ze gingen stellen op hun opdracht in de namiddag.
Na de lunch vertrokken de groepen naar de binnenstad om hun opdracht uit te voeren, een reportage maken van verschillende beroepscategorieën.
Nadien werden de reportages bekeken ne besproken. Een fijne afsluiter van een mooie dag. 

 

Dag 4: dinsdag 27 september 2016

Om 8.00u aanwezig zijn in de school. Alle opdrachten van gisteren werden bekeken en besproken. Eén leerling uit elke groep moest dit mondeling komen toelichten in het Engels.
We werden opnieuw ingedeeld in groepen en kregen volgende opdrachten mee.

Opdracht Olomouc.

- Maak een groep van drie Tsjechische studenten en drie gaststudenten, elk vanuit een ander land. Je werkt in deze groep de hele dag. 
- Tijdens de dag in Olomouc zoek je iemand die jullie interessant lijkt, vraag details over zijn/haar werk en neem een  foto van die persoon.  
- Zoek een schildpad en neem een foto van de hele groep alsof je werkt als een dierenverzorger in een dierentuin en verzorg de schildpad. 
- Zoek een student aan de universiteit, vraag hem/haar wat ze studeren en wat ze willen doen na hun studies en maak een foto met hem/haar. 
- Zoek de Tritonsfontein en neem een foto van twee teamleden als restaurateurs.
- Buiten de St. Micharskerk doet één van jullie team alsof hij/zij een bedelaar is en neem 4 foto's van teamleden die reageren op verschillende manieren. 
- Bij het bekende UNESCO gebouw kijk je naar de top en maak een foto. 
- Maak een foto van twee teamleden en een vreemdeling op vier verschillende banken aan de voorkant van de St. Vaclav Cathedral.  
- Zoek een werkend persoon en neem 4 foto’s terwijl ze werken. 
- Zoek iemand die religieus leeft, zoals een monnik, een non, een priester, etc. en neem een foto van hem/haar en de hele groep. 

Thuis bereid je een korte presentatie voor (tegen donderdagmorgen) waarin je alle opdrachten met de foto’s en de bijpassende verhalen toevoegt. (maak bijvoorbeeld een verhaal hoe je de foto's maakte, wat jouw ervaringen waren, vertel het als een sprookje en gebruik je fantasie, grappig en creatief en zorg dat je er plezier aan beleeft.

Om 9.15u zijn we dan te voet naar het station van Sternberk gewandeld om van daaruit de trein te nemen naar de grote stad Olomouc en daar zijn we begonnen aan onze opdrachten. We hebben er inderdaad veel plezier aan beleefd.
Om 16.00u hebben we terug de trein genomen naar onze gastgezinnen.

 

Dag 5: woensdag 28 september 2016

Opnieuw aanwezig om 8.00u. Briefing over de daguitstap naar de Sky Walk in Dolní Morava. 
We zijn vertrokken met de bus om 9.15u.
Deze Sky Walk is gebouwd tussen het Adelaarsgebergte en Jeseníky in 2015, de Sky Walk is een houten gebouw op 55 meter boven de grond dat je buiten de boomtoppen en zelfs hoger meeneemt. 1116 meter boven de zeespiegel, het bovenste gedeelte geeft een prachtig uitzicht op het Králický Sněžník massief alsook de vallei van de rivier de Morava. Naar boven wandelen is een stijl stuk weg van 5,5km. Maar gelukkig was er, voor zij die het moeilijk hadden, een skilift aanwezig.
Hier werken we weer rond het thema van het project. De sfeer wordt met de dag beter.

Voor zij die net als ons even willen genieten klik op de volgende link.
http://www.dolnimorava.cz/_en/sky-walk/

 

Dag 6: donderdag 29 september 2016

Zelfde uur op school, wat beginnen ze hier toch vroeg! Vandaag moesten we een keuze maken van de genomen foto’s van de opdrachten en deze samen met de teksten, vertaald in het Engels, in een presentatie zetten.  
De foto’s die genomen werden in de vooropdracht moesten worden ingekaderd want in de namiddag was er een tentoonstelling in het oude klooster. Hier werden dan ook onze presentaties getoond en toegelicht.

Om 13.00u startte deze tentoonstelling met de aanwezigheid van enkele notabelen, de directrice van de school en de leerlingen van de school.
Petr, organisator van het project, gaf een korte inleiding over het project. Jean-Marie, coördinator uit Luxemburg, bracht een dankwoordje in drie talen. De directrice bedankte iedereen om hun goede arbeid en maakte nog eens duidelijk dat een samenwerking tussen verschillende scholen kan leiden tot vriendschap en eenheid.
Na de tentoonstelling werd er pizza gebracht en lekker gegeten. Hierna kregen we een rondleiding in het plaatselijke kasteel.

 

Dag 7: vrijdag 30 september 2016

Nog even vermelden dat we gisteren allemaal samen zijn gaan eten en bowlingen, een toffe avond.

Deze morgen om 7.45u met pak en zak aan de bus en alles in de bus. We gaan naar Praag met de trein. Een mooie afsluiter van dit project. Een toffe TGV met alles er op en er aan.

 

In Praag aangekomen zijn we begonnen aan het ontdekken van de stad. Praag is de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Praag ligt midden in de regio Midden-Bohemen, maar vormt zowel een eigen regio als een eigen district. 
De stad is betoverend en vol pracht en gratie. Praag heeft de bijnaam De Gouden Stad. Het historisch centrum van Praag staat sinds het jaar 1992 als geheel op de Unesco-werelderfgoedlijst. De diverse architectuurstijlen maken van Praag een fraai geheel. 
Vanuit het station zijn we naar de prachtige gotische Karelsbrug gewandeld. De bijzonder mooie beelden van heiligen en religieuze taferelen die de brug sieren, waren ooit bedoeld om de mensen terug in de kerk te krijgen.
Vandaar naar het Wenceslausplein in het centrum van de “nieuwe” stad, hier ligt het prachtige Nationale Museum van Praag. Zo zijn we verder naar en door het historisch stadscentrum gewandeld.  

Om 19.00u komt de bus ons oppikken en rijden we terug huiswaarts. Om 7.45u zijn we voldaan maar moe aangekomen in Neerpelt.


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap