Lagere school ontdekt Luna van de Boom

Op maandag 25 januari liep het Hubertustheater vol met leerlingen van het vierde en het vijfde leerjaar van de basisschool uit Boseind en het zesde leerjaar van basisschool uit Neerpelt centrum. Ook een klas van ons eerste jaar was te gast bij de studenten van het seminarie Muzisch Creatieve Vorming.


Reden van bezoek : een (mini) kindervoorstelling naar het boek Luna van de Boom van Bart Moeyaert.  Onze studenten van het vijfde jaar hadden als opdracht om een kinderboek om te toveren tot een boeiende voorstelling. 

In de infobrochure van de seminaries staat bij dit seminarie dat de studenten leren hun muzisch talent te (her)ontdekken of ontwikkelen. En dat was duidelijk zichtbaar in zowat alle creatieve dingen die met het creëren van een voorstelling te maken hebben. Er was muziek, dans, toneel, belichting, decor, enz. De voorstelling  werd zowel bij het jonge publiek als bij hun begeleidende leerkrachten gesmaakt. 

Reeds van bij aanvang werden de kinderen door de mooie inleidende klanken van de harp gegrepen. Het werd muisstil in de zaal. De verteller begon dit sprookje niet met Er was eens, maar met de boeiende woorden van de schrijver zelf: Van alle koningen was deze koning de rijkste ... Harp en verteller zorgden ervoor het jonge publiek onmiddellijk in de juiste sfeer zat. 

Het verhaal van de rijkste koning aller tijden die een mysterieuze boom in zijn tuin heeft waar, naar men zegt, om klokslag 12 uur gouden appels aan groeien, deed de kijkende jeugd nadenken over hebberigheid. De minst hebzuchtige prins die als enige zoon de gouden appels aan de boom kon plukken, werd niet gelukkig van die rijkdom. Hij had om klokslag 12 uur Luna gezien, Luna van de boom, die elke nacht de appels kwam plukken. Het was liefde op het eerste zicht. Maar nu de prins zelf elke nacht de appels voor zijn vader plukte, kwam Luna niet meer tevoorschijn. Zijn enige wens was om bij haar te zijn ... 

De performance was gekruid met een mix van ernst, humor, mysterie, en een tikkeltje angst.  Na afloop applaudisseerden het 120-koppig publiek enthousiast. En de kinderen waren blij dat ze weer een sprookje rijker waren ... En de juffen en meester hadden kunnen zien waartoe sommige van hun oud-leerlingen in staat waren. 
En de MCV-studenten, die in korte tijd hard aan deze productie gewerkt hadden, waren verheugd dat hun project een zeer goede afloop kende. 

Allen gingen ze met tevredenheid op het gelaat naar de volgende les ...


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap