SHN Gastgemeenschap voor Colombiaanse Zully

Broederlijk Delen werkt dit jaar rond de Colombiaanse boeren in hun strijd om het behoud van grond. Naar aanleiding hiervan ontvangt WICO campus Sint-Hubertus Zully Meneses Hernandez.

 

Zully werd dinsdag 23 februari verwelkomd op onze campus en nam woensdag meteen deel aan onze 'Dag van Broederlijk Delen'. De eerste twee lesuren waren er sprekers van verschillende NGO's, waaronder dus ook Zully. Na de pauze deden de leerlingen hun duit in het zakje door tal van activiteiten te organiseren om geld in te zamelen. Er werden pannenkoeken gebakken, partysnacks verkocht, leerlingen konden leidjes aanvragen, er was een koffiestop en een heuse sponsorloop rond de speelplaats. Het werd een meer dan geslaagde dag als aftrap van een hele week gastgemeenschap.

 

WICO campus Sint-Hubertus wil de boodschap van Broederlijk Delen ook uitdragen buiten de schoolmuren. Daarom organiseerden de leerkrachten van de PAG (pastorale animatie groep) een 'Open Campagneavond'. Na een informatieve campagnefilm met getuigenissen uit Colombia zorgden Nienke Winters en Warre Fransen, twee leerlingen van het tweede jaar, voor een schitterend muzikaal intermezzo.

 

Daarna nam Zully het woord. Ze schetste twee kanten van haar land. Enerzijds een land met schitterende natuur en cultuur, maar anderzijds ook een land met tal van problemen.

 

Als politicologe, overtuigd feministe en voorzitster van de Corporación de Mujeres EcoFeministas COMUNITAR (een partnerorganisatie van Broederlijk Delen) gaat haar aandacht in de eerste plaats naar de vrouw in de Colombiaanse maatschappij. In Colombia heerst er volgens haar nog steeds een machocultuur die ingebakken is in de maatschappij en heel moeilijk te doorbreken is. De vrouwenrechten zijn er officieel maar in de dagelijkse omgang merken de vrouwen er weinig van. Door vrouwen te informeren over hun rechten en mogelijkheden, bij te staan met juridisch advies, wil COMUNITAR de kansen van de vrouwen verbeteren.

 

Een ander aandachtspunt waarvoor haar organisatie ijvert, is het recht op grond voor de vrouwen. Veel bedrijven, grootgrondbezitters en gewapende groepen zien vooral het geld dat de grond kan opbrengen. Maar voor vrouwen en gezinnen is grond vooral een kwestie van overleven en een deel van hun cultuur, hun identiteit.

Het was een pakkende getuigenis die de talrijk opgekomen aanwezigen wist te boeien. Dat bleek ook uit de vele vragen achteraf.

 

De avond werd afgesloten met een FairTrade hapje en drankje waarbij iedereen werd uitgenodigd om de petitie te tekenen www.broederlijkdelen.be/petitie-colombia om Colombia mee op de politieke agenda te zetten.

 

Gedurende de rest van de week leerde Zully de Noord-Limburgs gemeenschap kennen en organiseerde we tal van bezoeken en kennismakingsmomenten met politiek, cultuur, werk, ...

 

Het werd een week boordevol ervaringen en we kijken er al naar uit om dezelfde ervaring op te doen in Colombia. Immers in december mogen een leerling en een leerkracht op uitwisseling in Colombia. Wordt vervolgd...


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap