Erasmus + project in Diekirch

Op maandag volgden we een zeer interessante lezing over circulaire economie. Het verschil met een lineaire economie was overduidelijk en best choquerend. Al snel werd ons duidelijk dat de lineaire economie ten dode is opgeschreven. We kunnen niet onuitputtelijk grondstoffen blijven gebruiken, zonder de nefaste gevolgen te dragen voor de huidige mens en voor toekomstige generaties.

 

Op dinsdag bezochten we een recyclagecentrum voor gevaarlijke stoffen. Knap te zien hoe men daar zijn uiterste best deed om uit het afval zoveel als mogelijk de bruikbare stoffen te recycleren. In de namiddag bezochten we dan een fabriek waar men verf produceert op een wijze die zo weinig mogelijk negatief effecten heeft op het milieu.

 

Op woensdag volgde dan de praktijk. Uit oude hemden produceerden we een nachtpyjama; maakten een filmpje over “cradle to cradle”; knutselden een prachtige spiegel met oude tegels en spriegels; jeansbroeken werden omgetoverd tot draagtassen… upcyling heet dat dan. In de namiddag reden we richting Luxemburg met de trein en kregen er een interessante rondleiding over de geschiedenis van de stad.

 

Donderdagvoormiddag bereidden we dan het debat voor van de namiddag. De studenten stelden pertinente vragen aan een zestal experts uit het werkveld waaronder ondernemers, politici, ontwerpers, ervaringsexperts enz. Jammer genoeg moest de Staatssecretaris voor Milieu vroegtijdig weg omwille van de varkenspest in de Luxemburgse bossen. Maar het werd een zeer interessant en diepgaand debat waarin duidelijk werd dat zowel jongeren als ouderen dezelfde bezorgdheden dragen en bereid zijn zich te engageren voor een betere wereld waar iedereen beter van wordt. Nu de rest nog overtuigen …

 

Meer beeldmateriaal op:

https://www.flickr.com/photos/images_shn/albums/72157674398281868


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap