Met vijf zintuigen op vijflandenontmoeting

Op de tonen van “Alle Menschen werden Brüder” werd de 51ste vijflandenontmoeting afgetrapt in de sporthal van het Math. Nat. In Mönchengladbach. Verder onthouden wij van de officiële openingsceremonie die 20ste mei 2016 vooral dat je ervoor moet zorgen dat je techniek in orde is als je mensen lange toespraken wil laten houden. Heel veel van wat de burgemeester en de plaatselijke directrice te vertellen hadden, ging nu jammer genoeg immers verloren. De verdeling van de 480 Nederlanders, Fransen, Luxemburgers en Belgen over de verschillende gastgezinnen liep dan weer wel van een leien dakje. De speelplaats was in een wip leeg. Goed gedaan! De rest van de avond verbleven de leerlingen in hun gastgezin, de begeleidende leerkrachten werden om 20.00 u. terug op school verwacht voor de traditionele verbroederingsavond met een hapje en een drankje.

 

’s Zaterdags vonden alle sportcompetities plaats op locaties verspreid over heel Mönchengladbach. Gelukkig reed er een shuttle bus redelijk klokvast van de ene plaats naar de andere. Zo kon je, als je klaar was met jouw sport, toch nog gaan supporteren voor je kameraden die elders aan de slag waren. Maar wat een luxe hebben wij dan toch in Neerpelt: alle sportaccommodatie op wandelafstand. Je beseft pas hoe gemakkelijk dat is bij ervaringen als deze. Terwijl de sporters elkaar –weliswaar sportief- bekampten werkten onze wetenschappers, kunstenaars, dansers, muzikanten en mimespelers samen met hun tegenhangers uit de andere vier landen aan één gemeenschappelijk project. Samen muziek maken, samen dansen, samen nadenken over een wetenschappelijk thema en hoe dit te presenteren, samen mime-acts voorbereiden, samen een kunstwerk creëren … Samen dus, mét elkaar,  in plaats van in wedstrijdjes tegen mekaar uitmaken wie nu eigenlijk “de beste” is. Het verbroederingsgehalte ligt bij wetenschappen en cultuur toch hoger dan bij het sportieve luik, daar moeten we eerlijk in zijn maar alle activiteiten hebben nog steeds hun waarde, laat daar a.u.b. geen misverstand over bestaan.

 

De zaterdag werd traditiegetrouw afgesloten met een leerlingenfuif. In een veel te grote sporthal mochten de jonge mensen dansen, zingen en springen tot ze niet meer konden. De plaatselijke DJ deed zijn uiterste best om de sfeer erin te krijgen én te houden! Maar hoe gezellig ook, net als bij de lerarenavond ging om middernacht de muziek onherroepelijk uit en werden de TL-lampen ontstoken: hét signaal om het bed op te zoeken en na te genieten van een mooie dag die ook nog eens in zomerse omstandigheden had mogen verlopen. De weervoorspellers kunnen zich -in dit geval gelukkig- dan toch nog vergissen!

 

’s Zondags vulde de centrale agora zich al snel voor de slothappening. Gezellig, letterlijk schouder aan schouder, mochten we genieten van al het moois dat onze muzikanten, kunstenaars, mimespelers, dansers en wetenschappers hadden voorbereid. Het thema van dit jaar “met alle zintuigen” kwam hier heel duidelijk aan bod. Het werd een stemmige slotshow met alles erop en eraan. Ook onze jongens en meisjes hebben dit weer goed gedaan, ze vielen nergens uit de toon.  Na het culturele luik werd de focus weer verlegd naar het sportieve: de proclamatie en prijsuitreiking.

 

En ja, natuurlijk is deelnemen belangrijker dan winnen, maar het is toch altijd prettiger als je met een paar eerste plaatsen naar huis kan. Sportief was de editie van 2016 voor ons alleszins een voltreffer. We wonnen niet enkel vijf gouden medailles (atletiek meisjes, handbal meisjes, voetbal jongens, volleybal meisjes en zwemmen jongens) maar kaapten ook nog heel wat tweede en derde plaatsen weg.  Niemand deed beter!

 

Het officiële gedeelte werd traditiegetrouw afgesloten met een dankwoordje voor de organiserende school en een uitnodiging voor de volgende editie. Dit jaar viel deze eer te beurt aan onze campusdirecteurs want ja hoor: in mei 2017 zijn wij weer aan de beurt! We kijken er nu al naar uit om zoveel jongeren en hun begeleiders een schitterende vijflandenontmoeting te bezorgen…


Sint-Hubertus maakt deel uit van de WICO scholengemeenschap